петък, 19 юни 2009 г.

Кой трябва да бъде българският еврокомисар?

Този въпрос се оказа неочаквано актуален след вчерашната заявка на Сергей Станишев, че България ще настоява да получи важно портфолио в новата Европейска Комисия. Според правителствената прес-служба "на този етпа страната ни не мисли за име на новия си еврокомисар, а държи да получи съществен портфейл, какъвто е например енергетиката". Изявлението, несъмнено в предизборен контекст, обаче е в директна връзка с личността на новия български комисар. Кои са кандидатите за поста?

В публичното пространство за поста на еврокомисар се спрягат три имена. Очаквано това са сегашният български представител Меглена Кунева, външният министър Ивайло Калфин и фаворитката на Цветан Цветанов за евроизборите Румяна Желева. Казвам фаворитката на Цветанов, а не на Борисов заради упоритите слухове и нишани за смяна на властта в ГЕРБ. Това обаче е тема на друг разговор.

Ясно е чии интереси би защитавала Кунева ако повтори мандата си - не случайно прякора й по времето, когато водеше преговорите за българското членство в ЕС беше "Madame Yes". Пак ще се насладим на безбройни пресконференции за "лошите китайски стоки" и медийни кампании по Коледа с образа на плюшено мече със шипове. Consumer protection от новото хилядолетие. Естествено, когато стане въпрос за реални проблеми като например сметките за ток, инициативите на Кунева се ограничават в проучвателни мероприятия и сочене на "добри практики" от други държави. За щастие имайки предвид ниския електорален потенциал на партията на Кунева - НДСВ, шансовете й да бъде отново еврокомисар са ниски.Номинацията на Ивайло Калфин изглежда с една идея по-разумна. Човекът поне се държи нормално и не споделя безкрайния апетит за медийни изяви и конформизма на Кунева. България естествено не би могла да се надява на портфолио в областта на външните работи на ЕС, най-малкото заради целенасоченото ни поведение на "троянски кон" на Русия в съюза. Ако кандидатурата на Калфин все пак бъде одобрена, той най-вероятно ще е един от многото еврокомисари с "общи компетенции" и най-вероятно ще получи ресор от сорта на "Многоезичие".


Кандидатурата на Румяна Желева би била реалистична само при убедителна изборна победа на ГЕРБ и правителство без участието на БСП. В противен случай постът на еврокомисар може да е част от коалиционния пазарлък след 5 юли. За личността на самата Желева е трудно да се каже каквото и да било след като тя самата не са постара да стане позната на обществото с двугодишния си престой в Брюксел и Страсбург.


Мнение по темата може да изрази и самият Жозе Мануел Дурао Барозу, който като президент на Комисията (практически преизбран) има право да помоли страна-членка да промени предложението за свой представител. От българска страна предложението се прави от министър-председателя, което поставя номинацията в директна зависимост от изхода на парламентарните избори. Ако зависеше от Вас, кой щеше да е българският представител в Европейската Комисия? Някой от изброените или Надежда Михайлова, Димитър Стоянов, Филиз Хюсменова, Божидар Димитров, Христо Стоичков?

Няма коментари:

Публикуване на коментар